Sałatka Waldorf
świąteczny przysmak, który pochodzi z Nowego Jorku.

Składniki
- 2 selery
- 2 jabłka
- sok z ½ cytryny
- garść rodzynków
- rukola lub mieszanka sałat
- kiść białych winogron bezpestkowych
- kilka orzechów włoskich
- pieprz kolorowy
na sos
- 4 łyżki majonezu
- sok z ½ cytryny
Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przygotowanie:
Selery obrać i pokroić w drobną zapałkę (najlepiej na szatkownicy z odpowiednią przystawką). Przełożyć na sitko i na chwilę zanurzyć we wrzątku. Odstawić, by warzywo odciekło.
Jabłka pokroić lub poszatkować na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Dodać zblanszowany seler i namoczone oraz odcedzone rodzynki.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć rukolę lub mieszankę sałat. Na rukolę dać jabłka z selerem i rodzynkami. Polać sosem majonezowym. Na sosie ułożyć winogrona przekrojone na pół oraz uprażone połówki orzechów włoskich. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.