Sałatka z awokado i czerwoną fasolą
Z kuchni afrykańskiej.
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania - nie gotujemy
Porcja dla 6 osób
Składniki:
2 torebki mieszanki sałat
½ ogórka, pokrojonego na długie cienkie plastry obieraczką do warzyw
400g czerwonej fasolki w puszce, odsączonej i wypłukanej
150g sera feta z czarnym pieprzem, pokrojonego w kostkę
3 jędrnych i dojrzałych awokado, pokrojonych w kostkę
½ cytryny
Dressing
125ml octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
80ml oliwy z oliwek extra virgin
Sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
1. Wsyp liście sałaty do dużej miski.
2. Dodaj fasolkę, fetę oraz awokado.
3. Zwiń wstążki z ogórka na kształt harmonijki i wciśnij w inne składniki sałaty.
4. Wyciśnij trochę soku z cytryny do awokado aby nie zbrązowiało.
5. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatę tuż przed podaniem.
Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami - dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.
Prezentowany przepis na danie kuchni afrykańskiej jest autorstwa Siby Mtongany. Wkrótce na Polsat Food Network - w poniedziałki począwszy od 17 listopada o godzinie 12:00 i 15:30 będzie można obejrzeć nowy program z Afryką w tle. Zapraszamy na premierę ,,Afrykańskiej kuchni Rezy" już w najbliższy poniedziałek.
Więcej przepisów Siby Mtongany: Penne z kurczakiem i pesto