Sałatka z brukselką i boczkiem
Jest zdrowa i smaczna – wystarczy ją tylko odpowiednio przygotować. Z naszymi przepisami wam się uda!
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę pokrój w cienkie plasterki. Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu.
2. Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw. Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku.
3. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżki. Zwiększ ogień, wrzuć brukselkę i smaż 5 minut stale mieszając, aż trochę zmięknie.
4. Następnie wymieszaj ją z boczkiem, orzechami i sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także: