Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii
Ta intensywnie kolorowa sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do bliskowschodnich uczt, ponieważ kwaśna pomarańcza świetnie oczyszcza podniebienie. Bardzo ją lubię, bo jest prosta, piękna i pyszna. Sezon na czerwone pomarańcze wypada w zimie. Przez resztę roku możesz zastąpić je zwykłymi, które też świetnie się sprawdzają.
Składniki
- 2 główki czerwonej cykorii radicchio Trevisano
- 5 czerwonych pomarańczy
- 2 łyżeczki sumaku
- piórka z dużej garści koperku, drobno posiekane
dressing
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki melasy z granatów
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wymyj cykorie i przytnij je od spodu. Pokrój każdą główkę wszerz w plastry grubości 4 cm, porozdzielaj liście i wrzuć je do miski.
Żeby obrać pomarańcze, odetnij krążki skórki ze spodu i z wierzchu owocu, a następnie ostrym nożem ścinaj skórkę z góry na dół, tak żeby usunąć całe albedo. Obrane pomarańcze przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój w półksiężyce grubości 8 mm. Wrzuć pomarańcze do miski z cykorią, dodaj sumak i koperek.
Żeby zrobić dressing, wlej do miseczki oliwę, melasę z granatów i ocet, wsyp sporą ilość soli i pieprzu i mieszaj, aż składniki się połączą. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj ją rękami, tak żeby wszystkie składniki się nim oblepiły. Odsącz sałatkę z nadmiaru dressingu i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour "Persiana", przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017.