Sałatka z grillowanych pomidorów i brzoskwiń
Składniki
- 1,5 kg kolorowych pomidorów różnej wielkości
- 3 brzoskwinie
- 9 łyżek oliwy
- 125 ml jasnego octu balsamicznego
- 2–3 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- 6–8 gałązek bazylii
- 50 g grubo startego parmezanu
- 12 plasterków szynki dojrzewającej
- ewentualnie ciemny ocet balsamiczny do skropienia
1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, większe sztuki pokrój na kawałki albo w plastry, małe pozostaw w całości. Brzoskwinie umyj, wytrzyj, przekrój i usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki.
2. Pomidory podziel na 4 porcje. Kolejno kładź je na rozgrzany ruszt i grilluj z obu stron. Za każdym razem smaruj ruszt 1 łyżką oliwy. Następnie zgrilluj brzoskwinie.
3. Jasny ocet balsamiczny utrzyj z miodem. Przypraw solą i pieprzem. Dolej pozostałą oliwę i ubij gęsty sos winegret. Bazylię opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, pozostałe posiekaj.
4. Zgrillowane pomidory wymieszaj z brzoskwiniami na dużym półmisku. Polej winegretem. Ułóż plasterki szynki. Posyp świeżo startymi grubymi wiórkami parmezanu i posiekaną bazylią. Ewentualnie możesz skropić sałatkę ciemnym octem balsamicznym. Udekoruj odłożonymi listkami bazylii. Sałatka świetnie pasuje do grillowanej karkówki i steków.
Zobacz również: