Reklama

Reklama

Sałatka z grillowanych pomidorów i brzoskwiń

Czas przyrządzenia: około 45 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 1,5 kg kolorowych pomidorów różnej wielkości
  • 3 brzoskwinie
  • 9 łyżek oliwy
  • 125 ml jasnego octu balsamicznego
  • 2–3 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 6–8 gałązek bazylii
  • 50 g grubo startego parmezanu
  • 12 plasterków szynki dojrzewającej
  • ewentualnie ciemny ocet balsamiczny do skropienia

1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, większe sztuki pokrój na kawałki albo w plastry, małe pozostaw w całości. Brzoskwinie umyj, wytrzyj, przekrój i usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. 

2. Pomidory podziel na 4 porcje. Kolejno kładź je na rozgrzany ruszt i grilluj z obu stron. Za każdym razem smaruj ruszt 1 łyżką oliwy. Następnie zgrilluj brzoskwinie. 

3. Jasny ocet balsamiczny utrzyj z miodem. Przypraw solą i pieprzem. Dolej pozostałą oliwę i ubij gęsty sos winegret. Bazylię opłucz, osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji, pozostałe posiekaj. 

4. Zgrillowane pomidory wymieszaj z brzoskwiniami na dużym półmisku. Polej winegretem. Ułóż plasterki szynki. Posyp świeżo startymi grubymi wiórkami parmezanu i posiekaną bazylią. Ewentualnie możesz skropić sałatkę ciemnym octem balsamicznym. Udekoruj odłożonymi listkami bazylii. Sałatka świetnie pasuje do grillowanej karkówki i steków. 

Zobacz również:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | brzoskwinie | przepisy | sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy