Sałatka z grillowanymi gruszkami, serem pleśniowym i orzechami
Romantyczna kolacja powinna być lekka, aromatyczna i łączyć doskonale skomponowane smaki.
Składniki:
2 gruszki 200 g sera pleśniowego
80 g orzechów włoskich
100 g rukoli
30 ml czarnego octu balsamicznego
80 ml syropu klonowego
50 ml białego octu balsamicznego
Sól morska
100 ml oliwy z oliwek
Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:
Połącz: czarny ocet, syrop klonowy, oliwę, sól i pieprz, wymieszaj. Gruszki obierz, pokrój na 6 części, wytnij gniazda nasienne. Gruszki zanurz w sosie, a następnie smaż na patelni grillowej na złoty kolor. Rukolę, posiekane orzechy umieść w misce, polej octem czarnym balsamicznym i syropem klonowym. Podawaj z gruszkami i serem pleśniowym.