Sałatka z jajkiem po wiedeńsku

Składniki
- opakowanie roszponki
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 15 sztuk winogron
- pieprz
dressing
- łyżeczka miodu
- łyżka octu winnego
- 4 łyżki oliwy
jajko w koszulce
- jajko
- 1 l wody
- woreczek śniadaniowy
- oliwa
Roszponkę wyłóż na talerzu. Na sałacie rozłóż umyte i osuszone winogrona i posyp orzeszkami ziemnymi uprażonymi na suchej patelni.
W szklaneczce zmieszaj miód z octem, wlej oliwę i dokładnie połącz. Sosem polej sałatę.
Zagotuj wodę. Woreczek wysmaruj od środka oliwą. Wbij do niego jajko i zawiąż. Następnie włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie woreczek rozetnij i wyjmij jajko. Ułóż je na sałatce i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę podawaj z grzankami.