Sałatka z kaszą kus kus
Marchewki są prawdziwymi mistrzami w ochronie komórek dzięki karotenowi i witaminie C. Po ugotowaniu karoten jest lepiej wykorzystywany, na surowo marchewka zawiera więcej witaminy C i substancji balastowych. Najlepiej jeść na przemian - na surowo i ugotowane! Perfekcyjnym uzupełnieniem marchewek jest bogata w białko kaszka kuskus i szynka parmeńska lub migdały oraz wzmacniające trawienie kwasy w szczawiu i truskawkach.

Składniki
- 100 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny z ekologicznej uprawy
- 200 g młodych, delikatnych marchewek
- 100 g truskawek
- 20 g nieobranych migdałów
- 50 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz
Przygotowanie:
Kaszkę zalewamy 150 ml wrzątku. Mieszamy ją ze szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Odstawiamy kaszkę kuskus na około 10 minut do napęcznienia.
W tym czasie plasterki szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół a następnie w paski. Marchewki czyścimy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Migdały siekamy i prażymy na patelni bez tłuszczu, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Marchewki, truskawki, migdały i szynkę mieszamy z kaszką kuskus. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Sałatkę przyprawiamy solą i pieprzem.
Inny wariant: Kto woli wersję wegetariańską, może zamiast szynki parmeńskiej dodać do sałatki 100 g niskotłuszczowego sera mozzarella.
Przepis pochodzi z książki ""Moja zielona dieta".

Zobacz także: