1. Filet z piersi kurczaka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron ok. 10 minut na jasnozłoty kolor. Przed końcem oprószamy papryką i pieprzem, dalej smażymy. Mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy.
2. Makaron gotujemy i osączamy. Sałatę, pomidorki, rzodkiewki myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewki i pomidorki przekrawamy na pół i razem z makaronem przekładamy do miski.
3. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 8 minut w 180ºC na złoty kolor.
4. Do śmietany dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę, mieszamy. Mięso kroimy w plastry i razem z grzankami dodajemy do sałatki. Posypujemy tartym serem i polewamy sosem.