Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie
Przepis proponuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym od kwietnia na antenie Polsat Food Network.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 piersi kurczaka
30 ml sosu sojowego
60 ml miodu
15 ml gruboziarnistej musztardy
5 ml musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
Podawać z:
250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
1 pomidorem pokrojonym w plastry
Tartym parmezanem
Warzywa w bekonie
200 g zielonej fasolki, obranej
200 g szparagów, obranych
200 g brokułów z łodygami
8 plastrów bekonu
15 ml brązowego cukru
5 ml sosu sojowego
15 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie
Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc. Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.
Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.
Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji. W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.
Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku Oprah Winfrey umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List - honorującej kobiety z Afryki, które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.