Sałatka z kuskusem
Składniki
na sałatkę
- po 1/2 szklanki kuskusu i wrzącego bulionu
- po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
- 2 garście rukoli
- 10 dag sera koziego
- 1/2 granatu
- 10 czerwonych winogron
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
na sos
- 1/2 ząbka czosnku
- po łyżce soku z cytryny i miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp solą. Dodaj miód i sok z cytryny. Dopraw pieprzem, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.
Kuskus zalej wrzącym bulionem. Odstaw, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka. Wrzuć zioła, dopraw solą i pieprzem.
Rukolę opłucz, osusz, odetnij twarde łodyżki i włóż do salaterki z kuskusem. Dodaj zrumienione na patelni orzeszki pinii, wyłuskane ziarenka granatu oraz przekrojone na połówki winogrona (usuń pesteczki, jeśli są).
Całość wymieszaj z pokruszonym kozim serem. Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem winegret i posyp startym parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także: