Sałatka z kuskusem
Składniki tej sałatki można zmieniać. Do kuskusu dodaj pokrojone w kostkę paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, natkę i miętę, dopraw cytryną, oliwą, wciśnij dwa ząbki czosnku – pycha.
Składniki
- 1 pomarańcza
- po 1 różowym i żółtym grejpfrucie
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 pęczki natki pietruszki
- 15 dag sera feta
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- po 1/2 łyżeczki kolendry i kminu
- 2 łyżeczki sezamu
- po 5 dag orzechów nerkowca i pistacji
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Na suchej patelni uprażyć kolendrę, kumin i sezam. Przesypać do miski. Następnie uprażyć nerkowce i pistacje. Przyprawy zemleć, zmieszać z posiekanymi orzechami, płatkami chili i płaską łyżeczką soli. Wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki.
2. Pomarańczę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Pomarańczę i czerwony grejpfrut obrać, rozdzielić na cząstki, usunąć z nich białą błonkę. Przygotować sos winegret: wycisnąć sok z żółtego grejpfruta, wymieszać z oliwą, miodem, octem, startą skórką pomarańczy.
3. Kuskus zalać szklanką osolonego wrzątku, przykryć, odczekać pięć minut.
4. Kapustę poszatkować, natkę posiekać. Wymieszać ze schłodzonym kuskusem, owocami i sosem winegret. Posypać rozdrobnioną fetą. Polać sosem jogurtowym.
Zobacz także: