Reklama

Sałatka z kuskusem

Składniki tej sałatki można zmieniać. Do kuskusu dodaj pokrojone w kostkę paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, natkę i miętę, dopraw cytryną, oliwą, wciśnij dwa ząbki czosnku – pycha.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • po 1 różowym i żółtym grejpfrucie
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 15 dag sera feta
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • po 1/2 łyżeczki kolendry i kminu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • po 5 dag orzechów nerkowca i pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, płatki chili

Sposób przygotowania:

1. Na suchej patelni uprażyć kolendrę, kumin i sezam. Przesypać do miski. Następnie uprażyć nerkowce i pistacje. Przyprawy zemleć, zmieszać z posiekanymi orzechami, płatkami chili i płaską łyżeczką soli. Wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki. 

2. Pomarańczę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Pomarańczę i czerwony grejpfrut obrać, rozdzielić na cząstki, usunąć z nich białą błonkę. Przygotować sos winegret: wycisnąć sok z żółtego grejpfruta, wymieszać z oliwą, miodem, octem, startą skórką pomarańczy. 

3. Kuskus zalać szklanką osolonego wrzątku, przykryć, odczekać pięć minut. 

4. Kapustę poszatkować, natkę posiekać. Wymieszać ze schłodzonym kuskusem, owocami i sosem winegret. Posypać rozdrobnioną fetą. Polać sosem jogurtowym.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy