Sałatka z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli
Pomidory i mozzarella to doskonale dobrana para, dlatego wariacji na temat słynnej sałatki caprese nie brakuje. Tym razem proponujemy marynatę z dodatkiem czosnku, miodu i octu balsamicznego oraz aromatycznych ziół.
Składniki:
150 g pomidorów koktajlowych
100 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 gałązka tymianku
2 gałązki bazylii
25 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czarnego octu balsamicznego
Pomidorki obierz ze skóry (natnij i włóż do wrzątku, aby skórka łatwo schodziła). Dodaj tymianek, miód, drobno pokrojony czosnek, bazylię, pieprz i sól, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek. Wymieszaj i dodaj mozzarellę.