Sałatka z nowalijkami i polędwicą
Sałatka jest wykwintna, ale można zrobić jej tańszą wersję. Zamiast polędwicy dajemy kurczaka, zamiast topinambura – małe ziemniaki.
1. Składniki marynaty wymieszać, zalać mięso, zostawić w lodówce na 3 godziny. Polędwicę obsmażyć, potem piec 20 min w temp. 180ºC. 2. Ryż ugotować, wystudzić. Natkę, szczypiorek i koperek posiekać, dodać oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać z ryżem.
3. Topinambur pokroić w plastry, usmażyć jak frytki. Rzodkiewki zetrzeć na plasterki, winogrona przekroić na połówki.
4. W misce wymieszać ryż, rzodkiewki, winogrona. Na wierzchu ułożyć plastry polędwicy i topinambura. Udekorować listkami bazylii.