Sałatka z nowalijkami i polędwicą
Sałatka jest wykwintna, ale można zrobić jej tańszą wersję. Zamiast polędwicy dajemy kurczaka, zamiast topinambura – małe ziemniaki.
Składniki
- 40 dag polędwicy wołowej
- 15 dag ryżu
- 6 rzodkiewek
- po 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypiorku i koperku
- garść winogron
- 5 bulw topinambura
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Marynata
- 5 łyżek oliwy
- 3 gałązki estragonu
- łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki czuszki
- łyżeczka musztardy
1. Składniki marynaty wymieszać, zalać mięso, zostawić w lodówce na 3 godziny. Polędwicę obsmażyć, potem piec 20 min w temp. 180ºC. 2. Ryż ugotować, wystudzić. Natkę, szczypiorek i koperek posiekać, dodać oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać z ryżem.
3. Topinambur pokroić w plastry, usmażyć jak frytki. Rzodkiewki zetrzeć na plasterki, winogrona przekroić na połówki.
4. W misce wymieszać ryż, rzodkiewki, winogrona. Na wierzchu ułożyć plastry polędwicy i topinambura. Udekorować listkami bazylii.