Reklama

Sałatka z nowalijkami i polędwicą

Sałatka jest wykwintna, ale można zrobić jej tańszą wersję. Zamiast polędwicy dajemy kurczaka, zamiast topinambura – małe ziemniaki.

Składniki

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 15 dag ryżu
  • 6 rzodkiewek
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypiorku i koperku
  • garść winogron
  • 5 bulw topinambura
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Składniki Marynata

  • 5 łyżek oliwy
  • 3 gałązki estragonu
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki czuszki
  • łyżeczka musztardy

1. Składniki marynaty wymieszać, zalać mięso, zostawić w lodówce na 3 godziny. Polędwicę obsmażyć, potem piec 20 min w temp. 180ºC. 2. Ryż ugotować, wystudzić. Natkę, szczypiorek i koperek posiekać, dodać oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać z ryżem.

3. Topinambur pokroić w plastry, usmażyć jak frytki. Rzodkiewki zetrzeć na plasterki, winogrona przekroić na połówki.

4. W misce wymieszać ryż, rzodkiewki, winogrona. Na wierzchu ułożyć plastry polędwicy i topinambura. Udekorować listkami bazylii.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy