Sałatka z panierowanymi boczniakami
Składniki
- pół słoika suszone pomidory
- sól, pieprz
- 20 dag żółte pomidory
- kilka listków natka pietruszki
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki mąka
- 4 łyżki bułka tarta
- kilka ziaren czerwony pieprz
- cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 1 główka sałata
- olej
- 0,5 kg boczniaki
5-6 osób
Grzyby oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć. Cebulę posiekać, sałatę oczyścić, umyć i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić. Pomidory suszone odsączyć z oliwy i pokroić w paski.
Grzyby panierować w kolejności mąką, jajkiem, bułką tartą i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Grzyby po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym i pokroić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, doprawić solą i pieprzem, polać olejem i skropić sokiem cytrynowym, wymieszać.
Oprószyć czerwonym pieprzem, udekorować listkami natki pietruszki.