Sałatka z pęczakiem i brokułem
Pyszna i zdrowa sałatka idealna zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia.
Składniki
- ½ szklanki pęczaku
- ½ średniego brokuła
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1/3 puszki groszku
- cebula
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
na sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł i marchewkę ugotuj na półtwardo w wodzie lub na parze.
2. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej i lekko podduś cebulę i marchewkę, pod koniec dodaj różyczki brokuła. Groszek odsącz, natkę posiekaj. Wymieszaj składniki sosu. Pęczak wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodając sos.
Zobacz także: