Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi
Pysznie smakuje i pięknie wygląda. Przepis Jana Kuronia.
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej lub 2 rzymskiej
- 200 g wędzonego łososia
- 15 jajek przepiórczych
- 2 pęczki rzodkiewek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 10 zielonych oliwek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- odrobina miodu
- sól, pieprz
Jajka przepiórcze wrzuć do gotującej się wody. Wyjmij je po 3 minutach i ostudź w zimnej wodzie.
Do dużego naczynia włóż umytą i osuszoną sałatę. Dodaj do niej pokrojonego w paski łososia, ćwiartki rzodkiewek, przekrojone na pół pomidorki i połówki obranych jajek. Całość posyp drobnymi krążkami czarnych oliwek.
Do tej kompozycji świetnie pasuje sos winegret: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i przyprawy dokładnie wymieszaj. Całość polej sosem.
Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.
Zobacz także: