Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Pysznie smakuje i pięknie wygląda. Przepis Jana Kuronia.

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymimateriały prasowe
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymimateriały prasowe

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej lub 2 rzymskiej
  • 200 g wędzonego łososia
  • 15 jajek przepiórczych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych oliwek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina miodu
  • sól, pieprz

Jajka przepiórcze wrzuć do gotującej się wody. Wyjmij je po 3 minutach i ostudź w zimnej wodzie.

Do dużego naczynia włóż umytą i osuszoną sałatę. Dodaj do niej pokrojonego w paski łososia, ćwiartki rzodkiewek, przekrojone na pół pomidorki i połówki obranych jajek. Całość posyp drobnymi krążkami czarnych oliwek.

Do tej kompozycji świetnie pasuje sos winegret: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i przyprawy dokładnie wymieszaj. Całość polej sosem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

"Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"
"Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"materiały prasowe

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas