Sałatka z zielonym pesto
Sałatka jest najsmaczniejsza, jak się trochę przegryzie, dlatego po przygotowaniu dobrze jest ją zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
1. łyżeczka cukru l sól, pieprz 1 Jedną cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekać, ser zetrzeć. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zalać olejem rzepakowym (zostawić 3 łyżki) i orzechowym, zmiksować, doprawić.
2. Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu, posypać cukrem, dusić z bulionem i octem na małym ogniu ok. 7 minut. Doprawić do smaku.
3. Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Zalać sosem bulionowym i odstawić na godzinę. Winogrona przeciąć na pół, sałatę umyć i osuszyć. Winogrona i pesto ułożyć na dnie miski, na to położyć ziemniaki, delikatnie wymieszać. Dodać sałatę. Plasterki szynki zwinąć w ruloniki i udekorować nimi sałatkę.