Sałatka z zielonym pesto
Sałatka jest najsmaczniejsza, jak się trochę przegryzie, dlatego po przygotowaniu dobrze jest ją zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 plastrów szynki (wędzonej lub parmeńskiej)
- 2 cebule
- 10 dag obranych orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 dag czerwonych winogron
- 8 dag sałaty roszponki
- 10 dag żółtego sera
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju orzechowego
- po 1/2 szklanki oleju rzepakowego i octu balsamicznego
1. łyżeczka cukru l sól, pieprz 1 Jedną cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekać, ser zetrzeć. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zalać olejem rzepakowym (zostawić 3 łyżki) i orzechowym, zmiksować, doprawić.
2. Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu, posypać cukrem, dusić z bulionem i octem na małym ogniu ok. 7 minut. Doprawić do smaku.
3. Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Zalać sosem bulionowym i odstawić na godzinę. Winogrona przeciąć na pół, sałatę umyć i osuszyć. Winogrona i pesto ułożyć na dnie miski, na to położyć ziemniaki, delikatnie wymieszać. Dodać sałatę. Plasterki szynki zwinąć w ruloniki i udekorować nimi sałatkę.