Reklama

Sałatka z zielonym pesto

Sałatka jest najsmaczniejsza, jak się trochę przegryzie, dlatego po przygotowaniu dobrze jest ją zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 plastrów szynki (wędzonej lub parmeńskiej)
  • 2 cebule
  • 10 dag obranych orzechów włoskich
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 dag czerwonych winogron
  • 8 dag sałaty roszponki
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • po 1/2 szklanki oleju rzepakowego i octu balsamicznego

1. łyżeczka cukru l sól, pieprz 1 Jedną cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekać, ser zetrzeć. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zalać olejem rzepakowym (zostawić 3 łyżki) i orzechowym, zmiksować, doprawić.

2. Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu, posypać cukrem, dusić z bulionem i octem na małym ogniu ok. 7 minut. Doprawić do smaku.

3. Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Zalać sosem bulionowym i odstawić na godzinę. Winogrona przeciąć na pół, sałatę umyć i osuszyć. Winogrona i pesto ułożyć na dnie miski, na to położyć ziemniaki, delikatnie wymieszać. Dodać sałatę. Plasterki szynki zwinąć w ruloniki i udekorować nimi sałatkę.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy