Sałatka ze śledzia

article cover
123RF/PICSEL

Sałatka ze śledzia

Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy trzy łyżki oleju, mieszamy i studzimy.
Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy trzy łyżki oleju, mieszamy i studzimy. 123RF/PICSEL
Składniki kilogram solonych filetów ze śledzia 2 jabłka Jonagold kwaśna, gęsta śmietana 18 proc. cynamon Składniki na marynatę woda 2–3 marchewki kilka główek cebuli kilka liści laurowych ziele angielskie cukier, ocet, olej
Składniki kilogram solonych filetów ze śledzia 2 jabłka Jonagold kwaśna, gęsta śmietana 18 proc. cynamon Składniki na marynatę woda 2–3 marchewki kilka główek cebuli kilka liści laurowych ziele angielskie cukier, ocet, olej 123RF/PICSEL
Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni. Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy cynamonem. Posypujemy jabłkami, a na wierzch wykładamy śmietanę.
Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni. Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy cynamonem. Posypujemy jabłkami, a na wierzch wykładamy śmietanę. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?