Sałatka ze śledziami
Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów i w przeciwieństwie do innych tłustych ryb - nie zawierają dużo kalorii.
Składniki
- szklanka fasoli perłowej
- pół dużej cebuli
- 10 ogórków konserwowych
- 6–8 filetów śledziowych wymoczonych
- 4 łyżki majonezu
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i zostawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
2. Umytą i osuszoną natkę siekamy. Obraną cebulę, ogórki konserwowe i filety śledziowe kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną fasolę, natkę, majonez, śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Zobacz także: