Sałatka ze smażoną kaczką, rzodkiewkami i pomarańczą
Sałatki to prawdziwy przebój lata. Wypróbuj przepis na lekki lunch z owocowym akcentem!
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w kratkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przyprawę do grilla wymieszać z czosnkiem i olejem rzepakowym. Marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 30 min. Pistacje obrać z łupinek, uprażyć na suchej patelni.
2. Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Pomarańczę podzielić na cząstki, obrać z białej błonki. Sałatę opłukać, odsączyć. Rzodkiewkę umyć, pokroić w cienkie plasterki, listki przebrać, ładne dodać do sałaty.
3. Suchą patelnię postawić na ogniu, położyć kaczkę skórą do dołu i smażyć ok. 8 min w wytapianym tłuszczu. Obrócić na drugą stronę, smażyć 4 min. Zdjąć z patelni, lekko osolić, po 5 min pokroić w plastry. Sałatę wymieszać z rzodkiewkami i cząstkami pomarańczy. Na wierzchu ułożyć kaczkę, posypać pistacjami, polać sosem.
Zobacz także: