Sałatki wiosenne

Nastał czas nowalijek, podawaj je więc tak często, jak to możliwe. Niech staną się kolorowym wstępem do lata!

Sałatka z łososiem, jajkiem i spzaragami to pyszny pomysł na sycący obiad
Sałatka z łososiem, jajkiem i spzaragami to pyszny pomysł na sycący obiad123RF/PICSEL

Zaczął się sezon na świeże warzywa. Rzodkiewki, sałata, czy kalarepa mają coraz więcej smaku, a na sklepowych półkach nieśmiało pojawiają się szparagi i młode marchewki. Żeby z tych "młodziaków" wydobyć pełnię smaku, najlepiej podać je w formie sałatek, które przy niewielkim nakładzie pracy z powodzeniem zastąpią ciepły obiad.

Rozpocznijmy więc zielony sezon i wpuśćmy feerię wiosennych barw na nasze talerze! Dzięki gotowym mieszankom sałat, które zawierają często umyte i posiekane listki, przygotowanie pysznej sałatki zajmie niewiele czasu.

Szparagi i łosoś

Przygotowanie: Zielone szparagi oczyść. Białe obierz i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj szparagi w osolonym wrzątku i włóż na chwilę do zimnej wody. Wyłóż na sito. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój je w ósemki.

Zrób sos: wymieszaj śmietanę, musztardę i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Podziel mieszankę sałat na porcje, na każdej ułóż pokrojone jajko, cienkie plastry łososia i porcję szparagów. Sałatkę podawaj z sosem musztardowym.

Kalarepa i rzodkiewka

Przygotowanie: Kalarepę i sałatę pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rzodkiewki i marchewki poprzecinaj wzdłuż na pół. Groszek cukrowy sparz we wrzątku i natychmiast opłucz zimną wodą. l Wszystkie warzywa włóż do misy i wymieszaj.

Bułkę pokrój w 1 cm kostkę i upiecz grzanki w piekarniku (200 st. C 15 min). Przed podaniem sałatkę polej sosem, udekoruj złocistymi grzankami i szczypiorkiem.

Szczypiorek, tortellini i kabanosy

Składniki na 4 porcje: 3 łyżki śmietany sałatkowej, 20 dag kwaśnej śmietany, 50 dag tortellini ze szpinakiem i ricottą, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, pęczek szczypiorku, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków cherry, 1 ogórek, 15 dag kabanosów, łyżka olej,l czerwony pieprz, 5 dag rukoli, łyżka minioliwek.

Zacznij od przygotowania sosu: oliwę, ocet, musztardę, miód, sok z limonki i czarny pieprz wymieszaj w słoiczku i odstaw do lodówki. Mieszankę sałat wymieszaj z roszponką. smaż na nim przez kilka minut kabanosy. Następnie je zdejmij, a na tłuszczu duś przez chwilę pomidorki. Tortellini wymieszaj z umytą rukolą, pomidorkami, kabanosami, ogórkiem i połową sosu. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałym sosem, minioliwkami i czerwonym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Połącz obydwie śmietany, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Opłucz i posiekaj szczypiorek. Dodaj do sosu śmietanowego.

Tortellini przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Ogórka umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Kabanosy pokrój w ukośne plasterki ok. 5 mm grubości. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przez kilka minut kabanosy. Następnie je zdejmij, a na tłuszczu duś przez chwilę pomidorki.

Tortellini wymieszaj z umytą rukolą, pomidorkami, kabanosami, ogórkiem i połową sosu. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałym sosem, minioliwkami i czerwonym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas