Sałatkowe miseczki po 100 kalorii
Gdy najdzie cię chęć, by coś skubnąć, zamiast otwierać puszkę z ciastkami, sięgnij po jedną z tych sałatek - wysoka zawartość wody w warzywach pomoże ci poczuć się sytym.
Kremowy dressing bazyliowy na 3 porcje sałatki.
Zmiksuj 4 łyżki jogurtu naturalnego z 1 łyżką białego octu winnego, 1 łyżeczką musztardy dijon, listkami z 4 gałązek świeżej bazylii, ¼ świeżej czerwonej papryczki chili oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu na bardzo gładki sos.
Mieszanka prażonych nasion
Przygotuj od razu większą ilość do wykorzystania z sałatką i jako niezależną przekąskę. Praż na suchej patelni mieszankę ulubionych nasion, np. słonecznika, maku, sezamu, siemienia lnianego, wstrząsając patelnią od czasu do czasu, aż nasiona zaczną niesamowicie pachnieć. Zostaw je w całości lub lekko rozgnieć w moździerzu.
Pokrój w łódeczki 1 sałatę little gem, dodaj 2 rzodkiewki pokrojone na ćwiartki, 1 garstkę świeżo łuskanego groszku, 1 klementynkę podzieloną na fileciki, mniejsze listki z 2 gałązek świeżej bazylii i ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.
Pokrój w plastry ½ sałaty masłowej, zerwij listki z ¼ bulwy kopru włoskiego i pokrój ją w cienkie plasterki, najlepiej na szatkownicy ręcznej (koniecznie użyj uchwytu!). Dodaj 25 g borówek amerykańskich, 1 szczyptę suszonych czerwonych płatków chili oraz ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.
Sałata gem, ogórek, jabłko i mięta
1 sałatę little gem pokrój w łódeczki, a kawałek ogórka (4 cm) i ½ małego jabłka w plasterki, najlepiej nożem z falistym ostrzem. Dodaj mniejsze listki z 2 gałązek świeżej mięty i ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.
Przepisy na 1 porcję sałatki
Czas przygotowania: 15 minut
Wartości średnie dla trzech powyższych przepisów: kalorie: 100 kcal, tłuszcze: 4,8 g, tł. nas.: 1,1 g, białka: 4,8 g, węglow.: 11,2 g, cukier: 9,8 g, błonnik: 4 g