Sandacz na sposób leśny
Wyśmienity przepis na sandacza z salsą musztardowo-ogórkową i prawdziwkami.
Składniki
- 2 filety z sandacza
- ½ kg prawdziwków
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
do dekoracji
- kwiatki nasturcji
na salsę
- 10 ogórków małosolnych
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 cebula czerwona
- skórka otarta z cytryny
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 310. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Rybę pokroić tak, by powstały zgrabne romby. W miseczce wymieszać oregano, majeranek, sól i pieprz. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć kawałki ryby.
Ogórki pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Dodać musztardę francuską, drobno posiekaną cebulę, skórkę otartą z cytryny oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Usmażyć pokrojone prawdziwki (wcześniej grzyby oczyścić ze ściółki). Gdy zaczną się rumienić, przyprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni usmażyć kawałki sandacza - na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na środek talerza dać trochę salsy ogórkowej. Na salsie ułożyć 2-3 kawałki sandacza, a dookoła usmażone grzyby. Udekorować kwiatami nasturcji.