Schab nadziewany papryką
Pieczona, duszona, surowa – pod każdą postacią smakuje wybornie
Sposób przygotowania:
1. W mięsie wytnij otwór. Natrzyj je przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę.
2. Otwór w schabie wypełnij papryką (dociśnij ją trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór zepnij wykałaczkami. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż wiórkami masła (50 g). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy mięso się lekko zrumieni, podlej wodą i zmniejsz temp. do 180°C. Piecz ok. 90 min, od czasu do czasu polewając sosem.
3. Marchewki gotuj 5-6 min w osolonej wodzie. Odcedź. Roztop pozostałe masło. Dodaj miód oraz sok z cytryny. Gotuj ok. 1 min. Wrzuć marchewki, wymieszaj. Wsyp bułkę tartą. Mieszając podgrzewaj 1-2 min. Podawaj z mięsem.
Zobacz także: