Reklama

Schab nadziewany papryką

Pieczona, duszona, surowa – pod każdą postacią smakuje wybornie

Składniki

  • ok. 1,20 kg schabu środkowego (bez kości)
  • po ½ strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 50 g + 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie minimarchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki bułki tartej sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. W mięsie wytnij otwór. Natrzyj je przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Pokrój w niezbyt dużą kostkę.  

2. Otwór w schabie wypełnij papryką (dociśnij ją trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór zepnij wykałaczkami. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż wiórkami masła (50 g). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy mięso się lekko zrumieni, podlej wodą i zmniejsz temp. do 180°C. Piecz ok. 90 min, od czasu do czasu polewając sosem. 

Reklama

3. Marchewki gotuj 5-6 min w osolonej wodzie. Odcedź. Roztop pozostałe masło. Dodaj miód oraz sok z cytryny. Gotuj ok. 1 min. Wrzuć marchewki, wymieszaj. Wsyp bułkę tartą. Mieszając podgrzewaj 1-2 min. Podawaj z mięsem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy