Schab w sosie kurkowym
Pachnące lasem grzyby zbieramy późnym latem i jesienią, aby zrobić z nich pyszne sosy, zupy albo po prostu wysuszyć je i dodawać zimą do potraw.
Sposób przygotowania:
1. Mięso włóż do naczynia z zimną wodą Osusz je na papierowym ręczniku i natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż na chwilę do wrzątku, a następnie obsmażaj na rozgrzanym maśle przez około 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby mięso nie wystygło.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone kurki.
3. Całość smaż przez 15 minut. Wlej śmietanę i rosół. Gotuj razem do zredukowania płynów i powstania sosu.
4. Schab pokrój w grubsze plastry i polej sosem kurkowym. l Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także: