Reklama

Schab z pieczonymi jabłkami

Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 6 twardych małych jabłek
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • sos czosnkowy
  • brokuł

Sposób przygotowania:

1. Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym ze sporą ilością soli. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. 

2. Jabłka umyj, brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. 

3. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Następnie wyjmij, lekko ostudź i obłóż resztą masła. Wokół mięsa rozłóż różyczki brokuła i jabłka. 

Reklama

4. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem. 

5. Danie podawaj z pieczonym jabłkiem i porcją brokuła. Polej sosem czosnkowym.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy