Schab z pieczonymi jabłkami
Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym ze sporą ilością soli. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
2. Jabłka umyj, brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo.
3. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Następnie wyjmij, lekko ostudź i obłóż resztą masła. Wokół mięsa rozłóż różyczki brokuła i jabłka.
4. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
5. Danie podawaj z pieczonym jabłkiem i porcją brokuła. Polej sosem czosnkowym.
Zobacz także: