Reklama

Schab ze śliwką

Obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3 łyżki rumu
  • 2 kg schabu bez kości
  • Łyżeczka oleju
  • Łyżka miodu
  • 0,25 ml wina czerwonego
  • Główka włoskiej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 0,25 ml bulionu
  • 300 g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka kminu
  • Sól, biały pieprz
  • 2 łyżki mąki

1. 150 g śliwek skrop 2 łyżkami rumu i odstaw na kilka minut. Natnij schab i umieść w nim śliwki, zepnij mięso wykałaczką. 

2. Zmieszaj olej, miód i pozostały rum. Nasmaruj mięso i umieść w brytfannie, wlej połowę wina. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 45 minut. Po 20 minutach dorzuć pozostałe śliwki i wino.

3. Pokrój kapustę i przesmaż ją na maśle.  Dodaj bulion i 200 g śmietany. Dopraw kminem i duś 20 minut pod przykryciem.

4. Pieczeń wyjmij z piekarnika, sos przecedź przez sito, zagęść śmietaną i mąką, gotuj 2 minuty. Dopraw do smaku.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy