Schabowe na soczewicy
1. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy. W rondlu podgrzewamy masło, przesypujemy soczewicę i podsmażamy 1-2 minuty, mieszając. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do soczewicy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy pieprzem, solą, zaprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
2. Mięso krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obraną cebulę, pomidory oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Z gałązek natki pietruszki obrywamy liście i drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy kotlet schabowy 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz. Na olej po smażeniu mięsa przekładamy pomidory z cebulą, szynkę i smażymy minutę. Na koniec dodajemy natkę. Na półmisek wykładamy soczewicę, na niej układamy kotlet. Mięso dekorujemy pomidorami z szynką. Podajemy z czosnkową bagietką.