Schabowy inaczej
W chrupiącej panierce czy jako soczysta rolada – to tylko niektóre z rozmaitych propozycji na rodzinny obiad z wieprzowiną w roli głównej. Sprawdź, jak jeszcze możesz zaszaleć ze schabowym!
Cienko rozbity plaster mięsa ze schabu wieprzowego, panierowany w tartej bułce i smażony na tłuszczu znany jest w Polsce już od XIX wieku. Jako sztandarowa potrawa narodowej kuchni, co niedziela ląduje na obiadowych talerzach, jednak schabowy pierwotnie pochodzi z Włoch i nazywa się costelette alla milanese.
Lubimy schab w postaci kotletów z doprawioną panierką, duszonych polędwiczek w gęstym sosie, a także rolad, czyli soczystego farszu zawiniętego w kawałek mięsa. Warto wiedzieć, iż wybierając się na wakacje do Izraela lub krajów muzułmańskich musimy zapomnieć o wieprzowinie, gdyż jej spożywanie jest tam zakazane z powodów religijnych. Mięso zawiera dużo białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Poza tym wspaniale smakuje z surówkami!
Składniki na 7 porcji:
Ciasto: 2 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka. Dodatkowo: musztarda, świeża bazylia i oregano, majeranek, pieprz i sól, 7 dużych ząbków czosnku. Mięso: 7 kotletów schabowych.
Przygotowanie: Tłuczkiem do mięsa mocno rozbij kotlety, aby osiągnęły ok. 1-2 cm grubości. Posyp solą i pieprzem z dwóch stron. Wymieszaj i drobno posiekaj bazylię, oregano i majeranek, a obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. l Rozbite kotlety posmaruj warstwą musztardy po jednej stronie. Połóż na niej dość rzadko pokrojone plasterki czosnku. Posyp ziołami. Następnie złóż mięso na pół i zaklep dokładnie brzegi kotleta tłuczkiem.
By zrobić ciasto, wymieszaj razem mąkę, mleko i jajka. Zamocz nafaszerowane i zawinięte mięso w cieście. Smaż na rozgrzanej patelni, aż ciasto się zarumieni. Kotlety możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem. Doskonale komponuje się też z innymi warzywami
Składniki na 4 porcje: 1 pęczek cebulki dymki, 4 pomidor, 4 steki z polędwicy wieprzowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół bagietki, 1 opakowanie sera typu camembert, sól i pieprz.
Przygotowanie:Umyj i pokrój na kawałki cebulę oraz pomidory. Mięso umyj i osusz, dopraw solą i pieprzem. Smaż z cebulą na patelni, po 3 minuty z każdej strony. Weź bagietkę i pokrój na kromki. Posmaruj 4 niewielkie naczynia żaroodporne olejem i przełóż do nich mięso z cebulą i pomidory. Ser camembert potnij w okrągłe plastry i połóż na wierzchu każdej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C. przez około 10 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe, po 4 łyżki jasnego i ciemnego sezamu, 5 łyżek bułki tartej, jajko, 2 łyżki mleka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, chili, 2 ogórki sałatkowe, 2 limonki.
Przygotowanie: Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na 20 min. Odlej sok, który puściły. Wymieszaj ze skórką startą z limonek oraz z wyciśniętym sokiem. Mięso rozbij i panieruj w mące. Następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem, mielonym chili i solą, a na koniec w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Kotlety smaż na oleju aż się zezłocą.
Składniki na 2 porcje: 2 filety wieprzowe, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 100 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki ziołowego serka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 6 plasterków boczku, 100 ml białego wina, 125 g śmietany, 1 łyżka mąki, suszone oregano
Przygotowanie: Filety umyj i osusz. Za pomocą kopystki wydrąż dziurę w środku. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj rozmrożony szpinak, 2 łyżki wody, dopraw startą gałką i solą. Gotuj 10 minut. Poczekaj chwilę, aż przestygnie i dodaj serek. Nafaszeruj filety szpinakiem. Następnie zawiń każdy w 3 plastry boczku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mięso przez kwadrans. Posyp w trakcie suszonym oregano. Zdejmij filety i zawiń w folię aluminiową. Na patelnię wlej trochę wody i białe wino. Duś przez 3 minuty. Dodaj mąkę ze śmietaną, aby zawiązać sos. Gotuj kolejne 5 minut. Mięso pokrój w plastry. Przed podaniem polej sosem z patelni.