Schabowy w sezamowej panierce

Aktualizacja

Schabowy w sezamowej panierce
Schabowy w sezamowej panierce123RF/PICSEL

Składniki

  • jajko
  • 4 łyżki jasnego sezamu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kolorowy pieprz
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2 łyżki mleka
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 szczypty chilli mielonego

do podania

  • ziemniaki
  • 2 ogórki
10 min
5-6 osób

Przygotowanie:

Ogórki obierz pokrój w cieniusieńkie plasterki. Wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na 20 min. Następnie odlej sok, który puściły. Wymieszaj ze skórką startą z limonek oraz z sokiem wyciśniętym z tych owoców. Dopraw pieprzem i solą oraz ew. cukrem.

Mięso rozklep. Najpierw panieruj w mące. Następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem, mieloną chili i szczyptą soli a na koniec w sezamie wymieszanym z bułką tartą.

Kotlety smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z ogórkami oraz ziemniakami z wody.

Zobacz także: