Sekrety drożdżowego
Drożdże muszą mieć szarokremową barwę i przyjemny, swoisty zapach. Jak sprawdzić ich świeżość i co zrobić, by dobrze wyrosły?
By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie.
Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą soli, sprawimy, że ciasto będzie żółciutkie. Piękny, apetyczny kolor zyska również, gdy do składników podstawowych dodamy kilka łyżek soku wyciśniętego z marchwi.
Jeśli ciasto jest bardzo słodkie i nawet przy odpowiedniej ilości drożdży słabo wyrosło, a po upieczeniu ma lepki miąższ, znaczy to, że wzięliśmy za dużo cukru. Ale nawet i dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć poprzez nieprawidłowe pieczenie, np. w za wysokiej temperaturze. Podczas pieczenia nie należy formy z ciastem przesuwać ani wstrząsać, bo ciasto opadnie.