Reklama

Sekrety wypieków

Dobre rady dla smakoszy.

Gotowe mrożone ciasto francuskie nie zapełnia całej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy kawałki ciasta obok siebie tak, aby lekko się na siebie nakładały. Wałkujemy je dotąd, aż ciasto uzyska odpowiednią wielkość, a miejsca łączenia znikną. Z takiego kawałka można już wykroić spód dopasowany do rozmiaru blachy.

Makowiec stanie się bardziej wilgotny, a przy okazji zyska na smaku, jeśli masę makową wzbogacimy niewielką ilością musu jabłkowego lub 2 łyżkami startego na tarce jabłka. Jeśli masa makowa wydaje się zbyt sucha, a nie mamy jabłka, dodajmy do niej 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Aby mak nie oddzielał się od ciasta, posmarujmy je roztopionym masłem.

Reklama

Dodawane do keksu bakalie mogą opaść na dno. Aby tego uniknąć, przed dodaniem do ciasta leciutko oprószmy je mąką. Do ciasta warto domieszać nieco masy marcepanowej - keks zyska na smaku i na aromacie. Aby ciasto łatwo było wyjąć z foremki, wyłóżmy ją natłuszczonym pergaminem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy