Sernik bananowy na zimno

Masz ochotę na coś słodkiego? Na upały nie ma nic lepszego, niż schłodzone owoce. Polecamy przepis na sernik bananowy na zimno.

Sernik bananowy na zimno
Sernik bananowy na zimno123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 banany
  • 6 listków żelatyny
  • 7 łyżek soku z pomarańczy
  • 30 dag sera śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka śmietany kremówki

na spód

  • 20 dag kruchych ciastek
  • 15 dag masła

do dekoracji

  • 1 banan
  • 2 łyżki obranych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść, schładzać godzinę.

2. Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić.

3. Banany obrać, pokroić, rozgotować z sokiem. Odstawić, by lekko przestygły.

4. Ser śmietankowy zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ubić śmietanę, połączyć z masą serową. 5 Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłych bananów, wymieszać. Gdy się rozpuści, połączyć banany z masą serową. Wylać na spód z ciastek, schładzać 2 godziny. Udekorować plastrami banana i pokruszonymi, prażonymi migdałami.

Zobacz także:

Deser z bananow i fig na cieście filoStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?