Sernik bananowy na zimno
Masz ochotę na coś słodkiego? Na upały nie ma nic lepszego, niż schłodzone owoce. Polecamy przepis na sernik bananowy na zimno.

Składniki
- 3 banany
- 6 listków żelatyny
- 7 łyżek soku z pomarańczy
- 30 dag sera śmietankowego
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietany kremówki
na spód
- 20 dag kruchych ciastek
- 15 dag masła
do dekoracji
- 1 banan
- 2 łyżki obranych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść, schładzać godzinę.
2. Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić.
3. Banany obrać, pokroić, rozgotować z sokiem. Odstawić, by lekko przestygły.
4. Ser śmietankowy zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ubić śmietanę, połączyć z masą serową. 5 Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłych bananów, wymieszać. Gdy się rozpuści, połączyć banany z masą serową. Wylać na spód z ciastek, schładzać 2 godziny. Udekorować plastrami banana i pokruszonymi, prażonymi migdałami.
Zobacz także: