Sernik bananowy na zimno
Masz ochotę na coś słodkiego? Na upały nie ma nic lepszego, niż schłodzone owoce. Polecamy przepis na sernik bananowy na zimno.
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść, schładzać godzinę.
2. Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić.
3. Banany obrać, pokroić, rozgotować z sokiem. Odstawić, by lekko przestygły.
4. Ser śmietankowy zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ubić śmietanę, połączyć z masą serową. 5 Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłych bananów, wymieszać. Gdy się rozpuści, połączyć banany z masą serową. Wylać na spód z ciastek, schładzać 2 godziny. Udekorować plastrami banana i pokruszonymi, prażonymi migdałami.
Zobacz także: