Reklama

Sernik bananowy na zimno

Masz ochotę na coś słodkiego? Na upały nie ma nic lepszego, niż schłodzone owoce. Polecamy przepis na sernik bananowy na zimno.

Składniki

  • 3 banany
  • 6 listków żelatyny
  • 7 łyżek soku z pomarańczy
  • 30 dag sera śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Składniki na spód

  • 20 dag kruchych ciastek
  • 15 dag masła

Składniki do dekoracji

  • 1 banan
  • 2 łyżki obranych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść, schładzać godzinę. 

2. Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić. 

3. Banany obrać, pokroić, rozgotować z sokiem. Odstawić, by lekko przestygły. 

4. Ser śmietankowy zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ubić śmietanę, połączyć z masą serową. 5 Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłych bananów, wymieszać. Gdy się rozpuści, połączyć banany z masą serową. Wylać na spód z ciastek, schładzać 2 godziny. Udekorować plastrami banana i pokruszonymi, prażonymi migdałami.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy