Sernik Czarny Las
Jeśli nie liczysz kalorii, polej sernik domową polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić w niedużym rondlu 1/3 czekolady w 3 łyżkach słodkiej śmietanki. Palce lizać!

Składniki
Spód
- po 4 łyżki mąki tortowej i gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 12 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiśni wydrylowanych
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- masło i bułka tarta do formy
Mąkę przesiać, dosypać kakao, cukier puder i proszek do pieczenia, posiekać z masłem, wbić jajko, zagnieść. Ciasto rozwałkować, rozłożyć nim dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Tortownicę wstawić do lodówki na godzinę, potem do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec 15-20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo włożyć na 3 minuty do mikrofalówki, przestudzić, zmiksować z serem, śmietanką, cukrem, kakao i mąką ziemniaczaną, na końcu dodać żółtka i ubite na sztywno białka.
Masę serową wylać na podpieczony spód, wygładzić, rozłożyć wiśnie, lekko wciskając (jeśli są mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu).
Sernik piec ok. 1 godzinę w temp. ok. 150°C, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc. Udekorować konfiturą.