Sernik drezdeński
Do pieczenia sernika weźmy twaróg półtłusty zmielony dwu lub trzykrotnie.
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: