Reklama

Sernik drezdeński

Do pieczenia sernika weźmy twaróg półtłusty zmielony dwu lub trzykrotnie.

Składniki

  • 300 g tortowej mąki,
  • 20 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • sól,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła

Składniki na krem

  • 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego,
  • 2 jajka,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 80 g rodzynków,
  • skórka z połowy cytryny

Składniki na wierzch

  • 80 g masła,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka mąki tortowej

Przygotowanie:

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy