Sernik drezdeński
Do pieczenia sernika weźmy twaróg półtłusty zmielony dwu lub trzykrotnie.

Składniki
- 300 g tortowej mąki,
- 20 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- sól,
- 80 g drobnego cukru,
- 2 jajka,
- 80 g masła
na krem
- 1 kg twarogu mielonego lub serka homogenizowanego,
- 2 jajka,
- 60 g drobnego cukru,
- 80 g rodzynków,
- skórka z połowy cytryny
na wierzch
- 80 g masła,
- 80 g drobnego cukru,
- 5 jajek,
- 1 łyżka mąki tortowej
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajka, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn i letnie mleko. Zagnieść ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, pod koniec wmieszać rodzynki i otartą skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, wylepić nim blachę z wyższą krawędzią. Na cieście rozsmarować masę serową, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek i mąkę. Rozsmarować na wyrośniętym cieście z masą serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blasze. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: