Sernik malinowy w kilka chwil
Sernik na zimno, bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki
na spód
- 20 dag herbatników owsianych
- 10 dag masła
na masę serowo-malinową
- 80 dag twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
- 2 szklanki malin
- 350 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masło do formy
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki pokruszyć - najlepiej wałkiem. Wymieszać z roztopionym i wystudzonym masłem. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, ugnieść, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Maliny opłukać, osuszyć, garść odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym.
3. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej przez producenta, dodać żelatynę zalaną 2 łyżkami wody, rozpuścić, przecedzić.
4. Zimną śmietanę ubić, część zostawić do dekoracji, resztę nadal ubijać, dodając porcjami twaróg, mus malinowy i galaretkę. Masę rozłożyć na stężonym spodzie, chłodzić 3-4 godz. Dekorować malinami i bitą śmietaną.
Zobacz także: