Sernik malinowy w kilka chwil

Sernik na zimno, bardzo łatwy w przygotowaniu.

Sernik malinowy na zimno
Sernik malinowy na zimno123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 20 dag herbatników owsianych
  • 10 dag masła

na masę serowo-malinową

  • 80 dag twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 2 szklanki malin
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki pokruszyć - najlepiej wałkiem. Wymieszać z roztopionym i wystudzonym masłem. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, ugnieść, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. 

2. Maliny opłukać, osuszyć, garść odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. 

3. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej przez producenta, dodać żelatynę zalaną 2 łyżkami wody, rozpuścić, przecedzić. 

4. Zimną śmietanę ubić, część zostawić do dekoracji, resztę nadal ubijać, dodając porcjami twaróg, mus malinowy i galaretkę. Masę rozłożyć na stężonym spodzie, chłodzić 3-4 godz. Dekorować malinami i bitą śmietaną.  

Zobacz także:

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?