Sernik marmurkowy
Wykwintny, delikatny i rozpływający się w ustach... taki jest właśnie sernik marmurkowy. Ten sernik na zimno będzie lżejszy, jeśli zamiast słodkiego serka użyjesz gęstego jogurtu naturalnego (dodaj wówczas do masy serowej nie trzy łyżki żelatyny, a pięć).
Sposób przygotowania:
1. Na spód: masło roztopić w rondlu, wymieszać z przesianym kakao. Ciastka mocno pokruszyć. Wszystkie składniki na spód połączyć, przełożyć do tortownicy, ugnieść, tortownicę wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
2. Jeżyny umyć, osuszyć, zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Kremówkę ubić, połączyć z musem owocowym.
3. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Masę rozłożyć na schłodzonym spodzie, przykryć masą jeżynową, delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, by powstał marmurek.
4. Sernik odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Udekorować owocami i czekoladą.
Zobacz także: