Sernik mojego taty
Sernik mojego taty to deser idealny na każdą okazję! - zapewnia Ania Starmach w swojej książce "Pyszne. Na każdą okazję". Szczególnie dobrze sprawdza się na świątecznym stole.
Składniki:
1 kg sera białego mielonego dwu- lub trzykrotnie
6 jajek
2 łyżki mąki
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
2 łyżki migdałów w płatkach
1 rozbełtane jajko
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
(dla 6 osób)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"