Sernik na kruchym spodzie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać posiekane zimne masło, żółtko i sok z cytryny, zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut w temp. 180ºC, wystudzić.
Jajka umyć. Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, śmietanką, żółtkami oraz mąką. Na koniec masę delikatnie wymieszać z białkami.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, piec ok. 75 min w temp. 150ºC. Góra sernika powinna być ścięta, ale sprężysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem schłodzić w lodówce, udekorować świeżymi owocami i obficie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: