Sernik na zimno z mandarynką
Liczysz kalorie? Zrezygnuj z bitej śmietany w serze.
Przygotuj spód. Masło roztop i przestudź. Większą część biszkoptów pokrusz i połącz z płynnym masłem. Masą wylep spód okrągłej formy. Pozostałe biszkopty przełam na pół i wyłóż nimi formę po obwodzie. Na spodzie rozprowadź cienką warstwę dżemu. Wstaw do lodówki.
Mandarynki obierz, podziel na cząstki i zdejmij osłonkę. Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody, a po pięciu minutach dolej 3 łyżki gorącej. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Galaretkę przygotuj wg instrukcji. Czekoladę rozpuść, przestudź.
Mascarpone przez chwilę ubijaj samo. Śmietankę zmiksuj krótko na sztywno i odłóż trochę do dekoracji. Twaróg połącz z mascarpone i płynną czekoladą. Dodaj śmietankę i żelatynę. Wymieszaj. Masę serową wyłóż na warstwę dżemu i wrzuć do niej kilka mandarynek.
Na wierzch wylej stężałą galaretkę. Powtykaj mandarynki. Śmietankę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij kleksy.
Zobacz także: