Sernik na zimno z mandarynkami
Deser na szybko, który zachwyci twoich gości? Polecamy przepis na sernik z galaretką i mandarynkami.
Sposób przygotowania:
1. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając o 100 ml mniej wody. Owoce osączyć z zalewy.
2. Masło roztopić w mikrofalówce lub rondelku na kuchence, przestudzić, wymieszać z rozdrobnionymi płatkami zbożowymi i startą na tarce czekoladą. Masę rozprowadzić na dnie tortownicy lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze docisnąć, odstawić do lodówki.
3. Żelatynę zalać wrzątkiem (ok. 40 ml), odstawić do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Twaróg zmiksować z żelatyną, delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
4. Połowę masy śmietankowej rozłożyć na schłodzonym spodzie, przykryć połową owoców i resztą kremu, wygładzić, odstawić do lodówki. Na stężonej masie śmietankowej rozłożyć resztę mandarynek, wylać tężejące galaretki. Formę odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Warto owinąć ją folią spożywczą, by sernik nie przeszedł zapachem lodówki.
Zobacz także: