Sernik Oreo
Bardziej kremowy niż puszysty, ale w smaku bardzo delikatny. Pieczony na ciasteczkowym spodzie.

Składniki
- 300 g ciastek oreo
- 45 g masła
- 800 g mielonego twarogu
- 250 g śmietany 36 proc.
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
1. Połowę ciasteczek (bez kremu) pokrusz i wymieszaj ze stopionym, przestudzonym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki.
2. Twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, obie mąki, żółtka i jajka. Zmiksuj. Masę serową wylej na schłodzony spód. Powciskaj w nią odłożone ciastka.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 60 minut. Wystudź. Posyp kakao albo udekoruj wg uznania.
Zobacz także: