Sernik saksoński z puszystym kremem budyniowym
Któż by się oparł kawałkowi sernika albo świeżutkiej drożdżówce podanej do porannej kawy z mlekiem?
1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z 60 g cukru. Dodaj 1 jajko oraz 60 g masła pokrojonego na kawałki. Szybko (żeby nie ogrzać dłońmi) zagnieć ciasto.
Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, 200 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj proszek na budyń migdałowy. Wymieszaj mikserem. Proszek na budyń waniliowy wymieszaj z 6 łyżkami mleka i 40 g cukru. Resztę mleka zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj minutę, aż masa zgęstnieje. Przelej ją do miseczki. Wymieszaj z 200 g masła. Odstaw do wystudzenia.
3. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Spód oraz brzeg formy do wysokości 1 cm wylep schłodzonym ciastem. Na kruchym spodzie rozsmaruj masę serową.
4. Pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z masą budyniową. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Krem budyniowy rozsmaruj na masie serowej.
5. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz około 2 godzin. Upieczony sernik pozostaw na 60-90 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem ciasto równomiernie posyp cukrem pudrem.