Sernik z borówkami
Nie musisz czekać kilka miesięcy na ulubione wypieki z owocami. Wykorzystaj mrożonki i przygotuj takie smakołyki już dziś.
Składniki
- 1 kg mielonego twarogu do serników
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g borówek
Sposób przygotowania:
1. Twaróg zmiksuj, dosypując stopniowo cukier i wbijając po jednym jajku.
2. Połącz masę z esencją waniliową, odrobiną soli i mąką ziemniaczaną. Całość ponownie zmiksuj i dosyp większość umytych i osuszonych borówek. Resztę odłóż do posypania wierzchu.
3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż całą masę serową i posyp odłożonymi borówkami. Delikatnie dociśnij, ale tak, by nie zgnieść owoców.
4. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 60 minut na środkowej półce z nastawioną funkcją termoobiegu. Sprawdź, czy masa serowa jest odpowiednio ścięta. Dopiero wtedy wyłącz pieczenie.
5. Ostudź go przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstaw na minimum godzinę do lodówki. Gotowy udekoruj np. listkami mięty.
Zobacz także: