Sernik z borówkami
Porcja słodkości, która równie dobrze smakuje jak wygląda, podwójnie cieszy nasze zmysły.
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przekręć trzykrotnie przez maszynkę (musi być dobrze zmielony).
2. Następnie zmiksuj go, dosypując stopniowo drobny cukier i wbijając po jednym jajku. Połącz masę z naturalną esencją waniliową, odrobiną soli i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp większość umytych i osuszonych borówek. Resztę odłóż do posypania wierzchu.
3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie nałóż całą masę serową i posyp odłożonymi borówkami delikatnie je dociskając.
4. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 55-60 minut na środkowej półce z funkcją termoobiegu. Sprawdź, czy masa serowa jest odpowiednio ścięta i dopiero wyłącz pieczenie. Ostudź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstaw go na min. godzinę do lodówki. Gotowy udekoruj np. listkami mięty.
Zobacz także: