Sernik z borówkami

Porcja słodkości, która równie dobrze smakuje jak wygląda, podwójnie cieszy nasze zmysły.

Borówkę możesz zastąpić jagodami lub malinami. Mogą to być świeże lub mrożone owoce
Borówkę możesz zastąpić jagodami lub malinami. Mogą to być świeże lub mrożone owoce123RF/PICSEL

Składniki

  • kilogram dobrego wiejskiego tłustego twarogu
  • 6 dużych jajek z wolnego chowu
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g borówek

Sposób przygotowania:

1. Twaróg przekręć trzykrotnie przez maszynkę (musi być dobrze zmielony).

2. Następnie zmiksuj go, dosypując stopniowo drobny cukier i wbijając po jednym jajku. Połącz masę z naturalną esencją waniliową, odrobiną soli i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp większość umytych i osuszonych borówek. Resztę odłóż do posypania wierzchu.

3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie nałóż całą masę serową i posyp odłożonymi borówkami delikatnie je dociskając.

4. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 55-60 minut na środkowej półce z funkcją termoobiegu. Sprawdź, czy masa serowa jest odpowiednio ścięta i dopiero wyłącz pieczenie. Ostudź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstaw go na min. godzinę do lodówki. Gotowy udekoruj np. listkami mięty.

Zobacz także:

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?