Sernik z czarną kruszonką
Zapodziałaś przepis na sernik mamy? Oto on – zawsze się udaje i smakuje nieziemsko!
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem pudrem, kakao, masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Twaróg dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, kolejno dodawać żółtka, twaróg, cukier wanilinowy, budyń i sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć ją z masą serową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Rozwałkować na placek i wylepić nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Drugą część ciasta zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) wprost na masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 60 minut. Trzymać jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku - przy uchylonych drzwiczkach.
Zobacz także: