Sernik z czarną kruszonką
Kremowe, puszyste i leciutkie jak pianka nadzienie, a do tego chrupiący wierzch! Ciasto palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj z kakao. Dodaj 200 g cukru, 1 jajko i 200 g stopionego masła. Rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. Tortownicę o śr. 26 cm wysmaruj masłem. Spód i brzeg wylep 2/3 kruszonki. Wylepioną formę oraz pozostałą kruszonkę wstaw do lodówki.
2. Rozbij pozostałe jajka. Oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z resztą masła. Dodaj żółtka, resztę cukru, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy serowej. Wyłóż ją na kruszonkowy spód. Posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 60-70 minut.
Zobacz także: