Sernik z czarną kruszonką

Kremowe, puszyste i leciutkie jak pianka nadzienie, a do tego chrupiący wierzch! Ciasto palce lizać!

Sernik z kruszonką
Sernik z kruszonką123RF/PICSEL

Składniki

  • 450 g masła
  • 400 g mąki
  • 400 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 torebka budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj z kakao. Dodaj 200 g cukru, 1 jajko i 200 g stopionego masła. Rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. Tortownicę o śr. 26 cm wysmaruj masłem. Spód i brzeg wylep 2/3 kruszonki. Wylepioną formę oraz pozostałą kruszonkę wstaw do lodówki.

2. Rozbij pozostałe jajka. Oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z resztą masła. Dodaj żółtka, resztę cukru, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy serowej. Wyłóż ją na kruszonkowy spód. Posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 60-70 minut.

Zobacz także:


Zmysłowe smaki: Sernik z pomarańczami i białą czekoladąInteria.tv
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas