Sernik z gruszkami
Do masy serowej możesz dodać cynamon lub odrobinę mielonego imbiru.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem. Dodaj cukier, jajko, mleko i pokrojony w małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Twaróg zmiksuj z cukrem, śmietaną, mąką oraz jajkami. Dodaj gruszki, wymieszaj. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Masę przelej do tortownicy ciastem. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.
Gruszkę, która została pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. ½ szklanki wody zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i na ok. 2 min włóż plastry gruszek. Następnie je osącz. Rozłóż je na wierzchu sernika i piecz jeszcze ok. 10 min.
Zobacz także: