Reklama

Reklama

Sernik z gruszkami

Do masy serowej możesz dodać cynamon lub odrobinę mielonego imbiru.

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 10 dag zimnego masła lub margaryny
  • 1 łyżka mleka

Składniki na masę

  • 75 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 gruszki
  • sok z ½ cytryny
  • Ponadto: 1 gruszka, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem. Dodaj cukier, jajko, mleko i pokrojony w małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.

Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Twaróg zmiksuj z cukrem, śmietaną, mąką oraz jajkami. Dodaj gruszki, wymieszaj. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Masę przelej do tortownicy ciastem. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.

Gruszkę, która została pokrój w cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny. ½ szklanki wody zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i na ok. 2 min włóż plastry gruszek. Następnie je osącz. Rozłóż je na wierzchu sernika i piecz jeszcze ok. 10 min.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL