Sernik z jabłkami
Jabłka są dostępne przez cały rok. Warto więc je wykorzystać w domowych wypiekach.
Składniki
- 100 g margaryny lub masła śmietankowego
- 200 g cukru
- 800 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2-3 jabłka
- sok z cytryny
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Wsyp cukier, mieszaj aż się rozpuści. Wystudź. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz 1 łyżką proszku budyniowego, wymieszaj. Do miski włóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier wanilinowy, jajka, tłuszcz z cukrem oraz pozostały proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Dodaj jabłka, wymieszaj.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, udekoruj cukrem pudrem lub podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Zobacz także: