Reklama

Sernik z jabłkami

Jabłka są dostępne przez cały rok. Warto więc je wykorzystać w domowych wypiekach.

Składniki

  • 100 g margaryny lub masła śmietankowego
  • 200 g cukru
  • 800 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2-3 jabłka
  • sok z cytryny
  • płatki migdałowe

Przygotowanie: 
Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Wsyp cukier, mieszaj aż się rozpuści. Wystudź. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz 1 łyżką proszku budyniowego, wymieszaj. Do miski włóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier wanilinowy, jajka, tłuszcz z cukrem oraz pozostały proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Dodaj jabłka, wymieszaj. 

Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, udekoruj cukrem pudrem lub podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Zobacz także: 

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy